Trots op DE SCHOONMAKER!

En ineens was dit er. Een prachtige tekst over de Schoonmaker. Een tekst zomaar op facebook gepost door onze collega Hans Prenger. Wij zijn heel trots dat hij dit zo verwoord heeft. Een man uit de praktijk die zijn liefde en passie voor het vak heeft beschreven. Voor menig schoonmaker zal dit ook een opsteker zijn. Schoonmaken is een vak! Een vak waar je trots op kunt zijn!

 

Schoonmaker…..
Door toeval en omstandigheden kom je soms in een beroep verzeild, dat je 15 jaar geleden voor onmogelijk had gehouden.
Schoonmaker…..
Soms hoor je collega's klagen, dat er op ze neergekeken wordt.
Gelukkig heb ik daar zelden of nooit last van gehad, 1x kortstondig in 13 jaar tijd, totdat ik na mn vakantie daar terug kwam: 'schoonmaker, nu leren we je pas echt te waarderen' ! Doe daar nog steeds hetzelfde als voor die tijd, maar nu met elke week koffie en met kerst een fles berenburg.😀
Sommigen maken bij particulieren schoon, hulpbehoevenden, treinen en bussen, scholen, bermen, ga zo maar door.
Naast het feit dat we schoonmaken, hebben we ook een onbetaalde maatschappelijke functie. Als iemand van 80 niet meer op een trapje durft te staan om een lamp te verwisselen, doen wij dat, niet omdat we dat moeten, maar om te helpen. Als iemand het moeilijk heeft, bieden we een luisterend oor. Als we de ambulance aan horen komen, staan wij al bij de deur om ze binnen te laten en hebben er al voor gezorgd dat de lift beneden staat, om geen tijd te verspillen. Als de lift het onverhoopt niet doet helpen we gearmd om iemand naar de 4e verdieping te brengen en brengen we de boodschappen na. Als de politie de trap op stormt, weten wij al waar diegene, die ze zoeken, zich bevindt. Als een klein kind niet goed wordt op straat en de moeder roept ons, lopen we met kinderwagen met baby en hond aan de lijn mee naar de dokter. Als een man, heel ernstig ziek, met rollator en vuilniszak moeizaam loopt, helpen we hem, pakken vuilniszak en afvalpasje af, ook al sputtert hij tegen, gooien de zak weg en hebben buiten een bijna onhoorbaar intiem gesprek en nemen afscheid met een hand en schouderklop, beide wetende dat het de allerlaatste x is. Als iemand haar zoon verloren is, door een hartstilstand, geef je haar een dikke, warme knuffel, als diegene zich zorgen maakt over haar hond, omdat ze bang is, dat ze eerder weg is dan de hond, beloof je, dat jij voor de hond zal zorgen, als ze er niet meer is. Naast het feit, dat we schoonmaken wat een ander vuil maakt en afval oprapen wat klakkeloos weggegooid wordt, zowel buiten als binnen, hebben we ook een sociale functie, dat maakt ons werk mooi!!

d.d. 12-11-2018